3.4.2016

Appelsiinisuklaaristiäiskakku

Värikäs ristiäiskakku pienelle pojalle. Gluteeniton ja laktoositon.

Pohjakerrokset vuorotellen tummaa ja vaaleaa. Paistoin kaksi gluteenitonta kakkupohjaa täysin samanlaisissa vuoissa, toisessa kaakaota ja toisessa appelsiininkuorta. Kaksi täytettä - appelsiini ja suklaa. Sivutuotteena tästä syntyi siis yksi ylimääräinen kakku, jonka laitoin täytettynä pakastimeen.

Junan olen tehnyt kerran aikaisemmin ristiäiskakkuun, mutta nyt hommasta ei tullut yhtään mitään. Onneksi tytär tuli avuksi askartelemaan ja teki junan, pupun ja vauvan. Mulle jäi vain peitto.

Kuorrutettu kakku matkusti kylmäkallejen kanssa kylmälaukussa 600 km ja pintaan tiivistyi vähän kosteutta. Onneksi koristeet eivät olleet matkan aikana paikoillaan, vaan laittoivat kakun päälle vasta hiukan ennen h-hetkeä.

Onnea koko perheelle!











Sankarille neuloin tossut, ohje Helmenkerrääjän blogista pienin muutoksin.

Appelsiinisuklaatäytekakku ristiäisiin

Gluteeniton pohja (halkaisija 20 cm)

  • 4 munaa
  • 1½ dl sokeria (vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi)
  • 2 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta 
Tein kaksi pohjaa tällä ohjeella. Toiseen lisäsin 2 rkl kaakaojauhetta ja toiseen 1 tl appelsiininkuorta (valmista Dr. Oetkeriltä).  Olisin jauhottanut vuoan kookoshiutaleilla, mutta niitäpä ei ollutkaan kaapissa. Laitoin vuoan pohjalle leivinpaperin ja vain reunat voitelin. Hyvin toimi niinkin, eikä tarttunut yhtään. Paista 175 C n. 40 minuuttia.

Appelsiinitäyte (kahden kakun kahteen väliin)

  • 9 liivatetta (liota kylmässä vedessä)
  • 3 3/4 dl vispikermaa (vaahdota)
  • kolmen appelsiinin kuori
  • 300 g appelsiinirahkaa
  • 300 g appelsiinituorejuustoa
  • 3/4 dl sokeria (yhdistä kerma, kuori, rahka, juusto ja sokerit)
  • 1½ dl puristettua appelsiinimehua (kuumenna ja sulata liivatteet siihen, kaada ohuena nauhana täytteseen samalla sekoittaen)

Suklaamousse (kahteen kakkuun yksi väli)
  • 2 liivatelehteä (liota kylmässä vedessä)
  • 2 valkuaista (vaahdota)
  • 2½ dl vispikermaa (vaahdota)
  • ½ dl sokeria (lisää kermaan)
  • 175 g laktoositonta tummaa suklaata (sulata)
  • ½ dl kahvia (kuumenna ja sulata liivatteet siihen, sekoita suklaaseen)
  • 2 keltuaista (lisää suklaa-kahviseokseen)
Yhdistä suklaa-kahvi-keltuais-seos, kermavaahto ja valkuaisvaahto.

Kasaaminen
Leikkaa molemmat kakut neljään osaan. Täytä yhtä aikaa kelmulla vuorattuihin vuokiin. Vuorotellen tummaa ja vaaleaa kakkupohjaa. Kostutus appelsiinilimpparilla. Molempiin kakkuihin ensin appelsiinitäyte, sitten suklaamousse ja sitten taas appelsiinitäyte. Anna hyytyä seuraavaan päivään.

Reunat
Kuorrutin vain toisen kakun, toinen meni täytettynä pakastimeen.
  • 2 dl vispikermaa (vaahdota)
  • vaniljasokeria
  • vihreää elintarvikeväriä (lisää sokeri ja väri vaahtoon)
Levitä kakun reunoille.

Suklaapinta
  • 3/4 dl vispikermaa (kuumenna kattilassa kiehumispisteeseen)
  • 140 g laktoositonta maitosuklaata (paloittele ja sekoita kuumaan kermaan ja sekoita tasaiseksi)
Kaada kakun päälle ja anna valua vähän reunoille, avusta tarvittaessa hammastikulla.

Koristeet
Valkoiseen sokerimassaan sekoitettu värillisiä sokerimassoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti